Nieuws

Jaarverslag

08-02-2015

Kembé heeft haar jaarverslag 2013/2014 gepubliceerd.

Jaarverslag 2013/2014: Bekijk document 

Lees meer..

Eerste evenement "Dine with Kembé"

11-12-2014

Dine with Kembé is een diner waar u kunt genieten van een heerlijke maaltijd waar u gelijktijdig de zonnebloem boeren in Tanzania steunt. De prijs voor het 3 gangen menu inclusief een drankje is maar €17.50. Alle opbrengsten van Dine with Kembé zullen naar het Tanzania project gaan om een impact te maken in het leven van de boeren maar ook die van hun families.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de horeca school Zadkine, die ons ondersteunt met hun professionele service en het tot beschikking stellen van het Erasmus restaurant. We zijn er zeker van dat u een gezellige avond zult hebben met Kembé!

Lees meer..

Update HAKIKA project Tanzania

10-12-2014

Wij zijn blij u mede te delen dat het Kembé team op 3 december de eerste versie van het business plan voor het Hakika project in Tanzania heeft afgerond. De laatste twee maanden heeft het Kembé bestuur, samen met de input van Sharing Worlds Tanzania en de Kembé commissies, een business plan geschreven dat als de basis zal dienen voor de rest van het project. Momenteel worden alle puntjes op de “i” gezet voor een optimaal resultaat. De maand december zal dus worden gebruikt om hier en daar de informatie van het business plan bij te werken. Daarnaast, zullen wij ook starten met de acquisitie voor de volgende fases van het project. In de volgende fases zullen wij focussen op het contracteren van boeren, het kopen van land, designen en bouwen van de fabriek en het kopen van machines en gereedschap. Wij hopen dat deze fases net zo soepel verlopen als de eerste fase. Op die manier volgen wij het Tanzanianse gezegde Haba na haba hujaza kibaba: “Beetje bij beetje, raakt de emmer vol”.

 
Bent u geintereseerd in ons business plan? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie!

Lees meer..

Partner Sharing Worlds in Nederland voor succesvolle vergadering

12-10-2014

Op 25 september hebben we een erg succesvolle vergadering gehad met Pendo Maiseli, de programma manager van Sharing Worlds Tanzania. Zij heeft Nederland bezocht voor een zakenreis. Samen met Sharing Worlds Tanzania zijn wij druk bezig om het nieuwe project HAKIKA op te zetten in Tanzania. Het was erg leuk om Pendo eindelijk te ontmoeten na de vele e-mails en Skype gesprekken. Tijdens de vergadering hebben we het HAKIKA project uitgebreid besproken en zijn we tot een overeenkomst gekomen over de te nemen vervolg stappen. Verder was het erg interessant om te horen wat voor impact Sharing Worlds Tanzania al heeft gemaakt in de dorpen rond Dodoma. Het feit dat de boeren in die regio maar weinig oogst kunnen generen en daardoor onvoldoende inkomen hebben heeft ervoor gezorgd dat we nog meer gepassioneerd zijn geraakt over het project. We hebben de vergadering afgesloten met taart en het zingen voor Pendo haar verjaardag.

Als u geïnteresseerd bent in het project en meer te weten wilt komen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. We zijn altijd bereid om u verder te informeren. 

Lees meer..

Kembé zoekt nieuwe bestuursleden!

17-03-2014

Ben jij maatschappelijk betrokken, wil jij een verschil maken in het leven van minder bedeelden en wil jij van dichtbij ervaren hoe je een succesvolle onderneming in een ontwikkelingsland tot stand brengt? Dan is een bestuurspositie bij Kembé wat voor jou!

Als bestuurslid bij Kembé ben je komend jaar verantwoordelijk voor het succesvol opzetten van een zonnebloemolie bedrijf in Tanzania. Tijdens dit zeer leerzame jaar zal je een business plan moeten schrijven, geld moeten binnen halen, lokale boeren in Tanzania aan ons project binden, land, verwerkingsmachines en opslagvoorzieningen aanschaffen etc. Kijk voor meer informatie hier.

Mocht je nog vragen over een bestuursfunctie bij Kembé of over het project hebben, mail dan gerust naar chairman@kembe.nl. Mocht je willen solliciteren voor één of meerdere bestuursposities stuur dan een mail met je cv en motivatiebrief, eveneens naar chairman@kembe.nl.    

Lees meer..

Jaarverslag

02-02-2014

Kembé heeft haar jaarverslag 2012/2013 gepubliceerd.

Jaarverslag 2012/2013: Bekijk document

Lees meer..

Update Modelboerderij India

03-12-2013

In het voorjaar van 2013 heeft Kembé de eerste fase van het project afgrond: de bouw van de eerste van de twee stallen is een feit. De stal is gebouwd nabij het Hope Home van onze partner Hope India, heeft een afmeting van ongeveer 8 bij 3 meter en kan onderdak bieden aan zes koeien inclusief opslag voor onder andere voedsel. Voor lokale begrippen is deze stal relatief modern; ventilatoren zorgen voor enige verkoeling van de koeien en houden vliegen op afstand. Daarnaast weert een zeil voor de open delen van de stal de zon, en kan wind doorlaten indien nodig. We vermelden graag dat we deze faciliteiten met inachtneming van lokale mogelijkheden hebben ingericht zodat een lokale boer onze werkwijze met bescheiden kosten zou kunnen overnemen.

De eerste koeien

Kort nadat we de bouw van de stal hebben afgerond, hebben vier koeien en een kalf intrek genomen in onze gloednieuwe stal! Deze prachtige koeien van Fries ras zijn middels het “Adopt-a-Cow programma” geadopteerd door onze donateurs en dragen de naam Pia, Joy, Lunga en (lady) Ganga (zie bijgaande foto’s). De dames blijken erg productief te zijn; tot dusver geven de dames tussen de 15 en 20 liter melk per dag. De melk wordt dagelijks door een tussenpersoon opgehaald en vers in een nabij dorp verkocht voor een eerlijke prijs. Dit proces loopt steeds efficiënter en qua verdiensten draaien we break-even. Met de lokale partner is vandaar besloten om binnenkort een volgende stap te maken: de aankoop van twee extra koeien! We verwachten nog dit jaar, alle zes de gedoneerde koeien aangeschaft te hebben. Dit is van belang, want naarmate we meer koeien hebben, treden er schaalvoordelen op zodat het project winstgevend wordt en, met deze fondsen, een groeiende impact kan realiseren.

Impact van het Milk for India project

Het primaire doel van het Milk for India project is het bieden van educatie aan de lokale boer. We hebben ons project bij verschillende dorpshoofden kenbaar gemaakt. Hierop werd enthousiast gereageerd en er komen nu met regelmaat boeren naar onze ‘modelboerderij’ kijken.  De boeren zullen leren hoe beter om te gaan met koeien, en krijgen tips over de voeding. Dit zorgt dat de productie van de boeren zal vergroten. Naarmate we meer koeien hebben gaan we het educatief aspect verder uitdiepen met bijvoorbeeld workshops en stageplekken.

Het project heeft ook een positieve impact op het naastgelegen Hope Home. Allereerst gaat er dagelijks verse melk naar de kinderen. Verse melk is niet eenvoudig beschikbaar voor het hope home, en Kembé zorgt op deze manier voor een verbeterd dieet voor deze kinderen.  Daarnaast wordt de mest die de koeien produceren op het moment gebruikt om de omliggende grond vruchtbaarder te maken; een volgende stap is om middels een bio-installatie, het hope home te voorzien van gas. Ten slotte voorziet Kembé momenteel in twee arbeidsplekken; twee personen die met het inkomen van het project, hun familie structureel kan voorzien in de dagelijkse behoeften.

Het Milk for India project is nog volop in ontwikkeling maar de basis is gelegd. Een basis voor een positieve impact op de omgeving van Dehradun, en met name de arme lokale boer. Dit project is uiteraard niet mogelijk zonder de steun van onze donateurs en vrijwilligers. Kembé wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen van harte bedanken!

Lees meer..

Update Kippenstal Haïti

03-12-2013

Het is al weer meer dan een jaar geleden dat de bouw van de stal in Gros-Morne, Haïti is voltooid. De bouw was een enorme uitdaging met heel wat obstakels, maar met veel goed lokaal werk van mede-Kembé oprichter Peter is het ons gelukt om de stal af te ronden en we zijn trots op het resultaat! Het project was bij afronding van de stal klaar voor de volgende stap, welke niet een minder grote uitdaging was: de komst van de 1500 kippen, welke in totaal meer dan 400,000 eieren per jaar moesten gaan leggen! We willen u bij deze graag een update geven hoe het de laatste maanden met de kippen is gegaan en willen u een beeld geven van wat het project, mogelijk gemaakt door uw donatie, momenteel voor impact heeft op de omgeving van Gros-Morne. 

Impact op de ondernemende vrouw van Gros-Morne 

Een van de belangrijkste tekenen van het succes van het project is het feit dat de lokale bewoners van Gross-Morne ons project erg enthousiast hebben ontvangen. Kembé stimuleert met dit project de ondernemerschap en emancipatie van de lokale vrouw. Gezien het feit dat we in onze bedrijfsvoering beslist niet willen concurreren met individuele verkopers op de lokale markt, verkopen we onze eieren met een minimale afname van dertig. Gezien het feit dat dit vaak te duur is voor een individu, vormen groepen vrouwen een coöperatief om samen de eieren te verkopen; een optie die deze vrouwen twee jaar geleden met de veelal geïmporteerde eieren niet hadden. Dit initiatief word zo enthousiast ontvangen dat de vraag naar onze eieren hoog is. Zo hoog dat we zullen moeten nadenken over uitbreiding van onze productie.  

Economische impact op de omgeving van Gros-Morne 

In lijn met onze andere doelen voorziet het project o.a. in werkgelegenheid voor meer dan vijfentwintig personen (inclusief de vrouwen in het coöperatief), een verbeterde toegang tot de lokale voedselvoorziening en een positieve impuls aan de lokale economie. Eieren zijn erg voedzaam en dragen veel bij aan het lokale dieet. De producten worden echter veelal geïmporteerd wat invloed heeft op de beschikbaarheid. Onze lokale productie draagt bij aan een stabiel aanbod en een lage prijs. Kembé streeft bovendien, waar mogelijk, om gebruik te maken van lokale producten; zo wordt een deel van het kippenvoer gemaakt van een lokaal afvalproduct van graan, en een groot deel van het budget van de bouw is lokaal besteed. Hierdoor realiseert Kembé een positieve impact op de lokale economie en zien we het afgelopen jaar als succesvol.

Onze uitdagingen

Het opzetten van een bedrijf (met name op onze locatie) is vol uitdagingen en obstakels. Waar de kippen verschillende maanden meer dan 1300 eieren per dag produceerden, zijn er momenten geweest waar de productie flink daalde door o.a. (1) ziekte van de beesten, (2) schommelende kwaliteit van het kippenvoer en (3) extreme hitte. Goede hygiëne is essentieel in onze bedrijfsvoering en we besteden veel aandacht aan de adequate verzorging van de kippen. Helaas hebben we in eerste instantie niet dezelfde maatregelen getroffen met de opslag van kippenvoer (in bulk aangekocht), zodat de kippen ziek zijn geworden met een lagere productie en opbrengsten als gevolg. We hebben de nodige maatregelingen getroffen zodat we de kwaliteit van het voedsel kunnen waarborgen en we kijken tevens naar mogelijkheden om meer voer lokaal te produceren. Daarnaast kende Haïti afgelopen jaar een extreem warme zomer wat ever voor zorgde dat dat onze waterput droog is komen te staan. Het project heeft veel geld moeten steken in het regelen van extra water, en de verdieping van de put.  

Evaluatie 2012-2013

Hoewel we nog enkele obstakels zullen moeten overwinnen om het project, en de impact, te continueren en te vergroten, kijken we positief terug op ons eerste productie jaar. We zijn trots op de enthousiaste reacties van de lokale bevolking, en het ondernemerschap van de lokale vrouw! Geheel volgens de gedachte van Kembé komen deze vrouwen rond van ondernemerschap, en kunnen ze voor zichzelf en hun families zorgen!

Vooruitblik 2013-2014

Onze prioriteit is momenteel gericht op het overwinnen van eerder genoemde operationele uitdagingen, met name de schommeling in prijs en kwaliteit van kippenvoer. Bovendien zijn de kippen aan vervanging toe, en we bekijken momenteel hoe we dit het beste kunnen aanpakken (in aantallen en timing). We zijn trots op het feit dat het project tot dusver financieel onafhankelijk is, maar we realiseren ons dat met de komst van nieuwe kippen we mogelijk extra fondsen voor het project zullen moeten aanwenden.

Lees meer..

Run for Tanzania

01-06-2013

Eén gemeenschappelijk doel, bijna 20 fanatieke renners en honderden euro's aan opbrengst voor het nieuwe Kembé project in Tanzania. 28 mei  jl. vond onze eerste activiteit (en actief was het!) voor Tanzania plaats! De toon is gezet: Kembé  goes Africa en gaat beginnen 40 families een stukje hoopvoller te maken!

Lees meer..

Een nieuw project! Haba na haba hujaza kibaba

01-06-2013

Haba na Haba hujaza kibaba is een Tanzaniaans gezegde wat staat voor: "kleine dingen leiden beetje bij beetje tot iets groots". Het is officieel: de Kembé Stichting heeft een nieuw project gevonden! Het nieuwe project 'Haba na haba' zal worden opgezet in Tanzania: het prachtige Oost-Afrikaanse land waar een positieve houding onder de arme bevolking de boventoon voert.
De Kembé Stichting heeft als nieuw doel gesteld de landbouwers in Dodoma en Bahi District, Tanzania te ondersteunen door het opzetten van een zonnebloem productiefaciliteit wat we zullen bewerkstelligen in samenwerking met ‘Sharing Worlds Tanzania’. Lees alle details op de project-pagina!

Lees meer..

India in beeld

16-04-2013

Ons project in India is in volle gang! De bouw van de melkveehouderij is officieel gestart en ontwikkelt zich in rap tempo. Het eerste gebouw staat er al en we verwachten de eerste koeien nog voor het begin van de zomer te zien. Met de afronding van de constructie wordt er tegelijkertijd voortgebouwd op de hoop van de bevolking in Dehradun! Klik hier voor een foto-impressie.

Lees meer..

Vrolijk Pasen in Haïti!

02-04-2013

De 'doneer-een-kuiken-actie' die geïnitieerd is door de Fair Chances Stichting voor de kippenboerderij in Haïti heeft veel interesse getrokken. Na de vernietigende aardbeving in 2010, heeft Kembé een succesvolle legboerderij opgezet waar 1500 kippen ongeveer 1200 eieren per dag leggen. Dit project heeft gezorgd voor een stijging in de werkgelegenheid en heeft de toegang tot de tot dan toe vrij lastig te verkrijgen eieren, een stuk eenvoudiger gemaakt.
We zijn blij te vermelden dat de paasactie tientallen extra kippen voor de boerderij heeft opgeleverd. Hartelijk dank Fair Chances Foundation voor dit gulle initiatief!

Lees meer..

Jaarverslag 2011-2012

24-03-2013

Met trots presenteert Kembé het jaarverslag voor het jaar 2011-2012 aan u. De projecten in Haïti en India worden hierin uitvoerig beschreven, onze visie m.b.t. sociaal ondernemerschap wordt uitgelicht en de financiële rapportages voor 2011/2012 zijn hierin uiteengezet.

Na een inleiding door de oud-voorzitter waarin hij zijn ervaringen, in het bijzonder de inzet van de Kembé vrijwilligers en de resultaten die dit jaar behaald zijn, met ons deelt, geven we ons organisatieprofiel in hoofdstuk 2 weer. In het daaropvolgende hoofdstuk geven we onze mening over de impact van sociaal ondernemerschap. In hoofdstuk 4 kunt u vervolgens lezen over ons succes in Haïti en het huidige project in India. In hoofdstuk 5, tenslotte, rapporteren we onze financiële resultaten.

Tenslotte wil Kembé u bedanken voor uw vertrouwen en ondersteuning. Dit is essentieel voor het succes van onze organisatie, en belangrijker, voor het bestrijden van armoede in derde wereld landen.

Jaarverslag 2011-2012

Lees meer..

Voetbaltoernooi

20-03-2013

Ons tweede voetbaltoernooi van dit jaar is een feit! Op 15 maart jl. streden maar liefst veertien teams tegen elkaar voor de felbegeerde Kembé Cup. De sfeer zat er goed in en van een gebrek aan competitiedrang kunnen we de altijd betrokken teams nooit beschuldigen...De energie die van de teams afstraalt is geweldig en slaat over naar alle aanwezigen in de voetbalzaal. Naast het vers opgedane enthousiasme van de studenten voor de Kembé Stichting hebben we een mooi bedrag kunnen ophalen voor ons nieuwe project. Bedankt sportievelingen!

Lees meer..

Doneer een kuiken!

27-02-2013

Pasen is weer in het vooruitzicht en The Fair Chances foundation (www.fairchances.nl) en Kembé Stichting zien dit als een mooie gelegenheid om de handen ineen te slaan en een leuke actie t.b.v. ons nieuwe project te beginnen. Fair Chances is zo onder de indruk van de kippenboerderij die we in 2010 in Haiti hebben opgezet dat zij middels een doneer-een-kuiken-actie Kembé willen steunen. Uw hulp als donateur is ook hierbij onmisbaar: doneer een kuiken voor slechts €8! Ook zijn er mogelijkheden om als bedrijf of groep te doneren: zo kunt u als groep geheel naar eigen keus een kippenren van 10, 20 of 50 kippen doneren. Alle opbrengsten zullen direct naar Kembé en het project gaan. Wij willen Fair Chances alvast hartelijk danken voor dit genereuze voorstel. Specifieke doneermogelijkheden volgen in de loop van komende weken. Hou alvast hun en onze website in de gaten!

Lees meer..

Nieuws uit India!

18-01-2013

Afgelopen week hebben we goed nieuws ontvangen uit India, waar ons project in India grote vooruitgang boekt. Na ons bezoek in augustus van 2012, waarin de aanschaf van het land afgerond werd, liepen we tegen een aantal juridische problemen aan. Overheidsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor het meten van het land en de vaststelling van de grenzen tussen ons en de naburige boeren waren terughoudend om het land te bezichtigen, tenzij er een betaling tegenover stond. Door geduld van onze lokale partner, de Agnes Kunze Society gerund door Manju en Lawrence Singh, hebben we het betalen van extra kosten omzeild. De bouw kan nu dan eindelijk starten. In de laatste week van December is onze grond bouwklaar gemaakt; de bouw verwachten we te starten in het eerste kwartaal van 2013. Hieronder ziet u een foto van de grond in 2012, waar Jorrit Weekenborg en een medewerker van de de Agnes Kunze Society de grond aan het meten zijn. Op de tweede foto ziet u het land in de huidige toestand, gereed gemaakt voor de bouw!

Lees meer..

Joris Volmering aan het woord: Hope School India en Marathonloop Eindhoven

19-12-2012

Joris Volmering, een nauw betrokken en trouwe volger van de Kembé Stichting is de afgelopen zomer naar India afgereisd. Joris was zo onder de indruk van het vergaande effect dat het door ons op te zetten melkveebedrijf nu al op de levens van tientallen arme gezinnen heeft, dat hij heeft besloten om samen met wat mensen uit zijn omgeving te rennen voor Kembé. Hij heeft op 14 oktober jl. op eigen initiatief de halve marathon voor Kembé gelopen waarmee hij een fantastisch bedrag voor Kembé heeft opgehaald. U kunt hier lezen over Joris’ ervaring in India en zijn beweegreden achter het lopen van de marathon:

Steun de kinderen uit de sloppenwijken!!

Augustus jongstleden ben ik bijna 3 weken gaan backpacken in India. De keus voor India was niet toevallig. Vrienden van mij hebben in 2009 de Kembé Foundation opgericht. Op dit moment is Kembé actief in India. Hein Verstappen is een goede bekende van Kembé en zou deze zomer afreizen naar dit immense land. Dit bood mij een uitgelezen kans om een kijkje te nemen bij Hope School in Dehradun. Dehradun is een stad van 500.000 inwoners gelegen aan de voet van de Himalaya in India. Hier begon de reis pas echt…

Cultuurshock

Voorafgaand aan de reis heb ik mezelf goed ingelezen in de cultuur en leefomstandigheden van India en veel foto’s en video’s bekeken. Ook de Lonely Planet was daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Een goede voorbereiding is het halve werk, dacht ik.… BOEM! Cultuurshock!!
De geur als je voor het eerst het vliegveld van New Delhi uitstapt. Het aangezicht van 25 zwerfhonden voor je hotel. De mensenmassa op, in en rondom het treinstation. De armoede en (sorry) ook de viezigheid. Dit alles is de eerste dagen zeer overweldigend.
Na enkele dagen raakte ik gewend aan de omstandigheden (toch val je van de ene verbazing in de andere) en kon ik India echt in me opnemen. Het indrukwekkende van India is dat schitterende dingen zich razendsnel afwisselen met hele trieste omstandigheden. Het is pas als je met de mensen praat en zij hun kijk op de wereld vertellen dat je het land en de gebruiken pas echt gaat begrijpen. Een voorbeeld hiervan zijn de varkens. Deze zie je alleen in smerige vuilnisbelten rondwroeten. Tja, niet gek dat men dan geen trek heeft in een stukje varkensvlees…

Hope Project India

Op 15 augustus vierde heel India Independance Day. Hein en ik vertrokken naar Hope School in de sloppenwijken van Dehradun om de ceremonie bij te wonen. Het was heel mooi om te zien hoe blij en voldaan de kinderen waren na het optreden voor de minister van Sport & Educatie en vrijwilligers en sponsoren van de school.
In Dehradun is ruim 10 jaar geleden een project gestart voor de opvang van kinderen uit de sloppenwijken. Dit project wordt geleid door de Agnes Kunze Society en onderdeel daarvan zijn Hope School en Hope Home. De kinderen uit de sloppenwijken krijgen hier onderdak en onderwijs. Ze worden net zo lang begeleid tot ze een vaste baan in de maatschappij hebben gevonden. Zo wordt deze kinderen een toekomst geboden.
Ik zal nooit meer vergeten hoe de vader van een jongen, die in Hope Home woont, ons uit dankbaarheid van zijn laatste centen trakteerde op een gekoeld flesje cola. En dat terwijl dit mijn eerste keer in India was en ik totaal niets voor Hope Home zijn zoon of überhaupt voor India had betekent…
Om het Hope Project te steunen en de continuïteit te bevorderen is Kembé hier gestart met de ontwikkeling van een melkveebedrijf. Op deze manier wil Kembé een structurele inkomstenbron voor het tehuis en de school genereren.
Naast de bijdrage door de verkoop van melk is het doel dit bedrijf uit te laten groeien tot een coöperatie met boeren in de regio. Hiermee wil men de boeren o.a. minder afhankelijk maken van het slagen van de oogst door spreiding van activiteiten en bundeling van krachten. De mogelijkheden op agrarisch gebied in India zijn eindeloos! De coöperatie is een ideale samenwerkingsvorm om een gezonde verdeling in deze samenleving te creëren.

Halve Marathon Eindhoven

De cola van die dankbare vader bleef door mijn hoofd spoken. Daarom besloot ik iets te gaan doen. Om dit project te ondersteunen heb ik samen met vrienden en studenten op 14 oktober in Eindhoven de halve marathon gelopen.
Het lopen van een halve marathon was voor mij totaal nieuw. Er zijn parallellen te trekken met hoe de Kembe foundation ooit is begonnen en hoe nu ook het nieuwe project in India wordt opgestart. Het begint met het stellen van een doel. Met de juiste voorbereiding en wilskracht kun je ook jouw doelen realiseren. Gewoon doen!
De vergelijking met de marathon gaat overigens niet altijd op. Soms moet men buiten de gebaande paden denken. Bij een marathon geen goed idee…
Gelukkig zijn vrienden, collega’s en familie zo vriendelijk geweest de kilometers te sponsoren! Deze bijdrage zal onder andere ten goede komen aan de bouw van het melkveebedrijf in India. Men moet eerst delen om vervolgens te vermenigvuldigen.

Inmiddels heb ik begrepen dat de grond voor de boerderij in eigendom is. Deze eerste stap is al een groot compliment voor de studenten van Kembé waard. Waar een wil is, is een weg. Dit project gaat slagen!

Groeten,

Joris Volmering

 

Lees meer..

Even voorstellen: het Kembé Team 2012/2013

25-11-2012

Het nieuwe 2012/2013 Kembé Team is inmiddels al druk bezig met het voorbereiden van het nieuwe project in Indonesië en met het organiseren van nieuwe activiteiten. Inmiddels heeft er een groot ESN&Kembé studentenfeest plaatsgevonden en is de derde Kembé World Cup van het seizoen ook een feit!
Nu het jaar officieel van start is gegaan, wil het nieuwe Kembé Team zich graag voorstellen. Klik hier om kennis met ze te maken!

 

 

 

 

 

Lees meer..

Een nieuw project in zicht!

25-11-2012

Kembé heeft in de loop der jaren actief gezocht naar manieren om het leven van mensen in kansarme gebieden te verbeteren. Dit doen we met een benadering die zich kenmerkt door sociaal ondernemerschap.

Eén van onze potentiële projecten voor het komende jaar is gelokaliseerd in een klein dorpje in Indonesië genaamd ‘Jambean’. De lokale partner met wie we gedurende dit project zullen samenwerken is een NGO die opereert onder de naam 'LSPPA'. Deze NGO houdt zich voornamelijk bezig met de rechten van vrouwen en maakt zich sterk voor een gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. In het dorpje Jambean werkt de LSPPA met een groep van 100 vrouwen. Vrouwen die geen enkele vorm van educatie hebben genoten, maar die wel leergierig zijn, die ondanks het gebrek aan een opleiding een kans verdienen om te kunnen participeren in de maatschappij én die uitblinken in het maken van heerlijke ‘Tempeh’ en andere producten.

Het probleem dat ze echter ondervinden ligt ‘m in de levering van sojabonen die nodig zijn voor het vervaardigen van deze producten. Lokale leveranciers worden namelijk veelvuldig afgezet. Bovendien moeten sojabonen in de eerste plaats geïmporteerd worden uit de Verenigde Staten. Om deze vrouwen en hun gezinnen te voorzien van een vast inkomen en groeipotentieel wil Kembé gaan werken aan een economisch duurzame sojaboerderij in het dorp. Ons uiteindelijke doel is om werk te bieden aan 100 gezinnen!

Lees meer..

Voetballen voor het goede doel

25-11-2012 Zaterdag 10 november was het dan zover: het jaarlijkse Kembé en ESN World Cup Toernooi vond plaats aan de Erasmus Universiteit! Zestien teams en meer dan honderd voetbalfanaten namen deel aan dit lang naar uitgekeken evenement. Het was een fantastische dag met een gemoedelijke sfeer, waarbij de deelnemers letterlijk hun beste beentje konden voorzetten, veel plezier maakten en geld inzamelden voor Kembé. Na uren van intensieve, spannende wedstrijden werd het evenement afgesloten met een diner voor alle deelnemers in het Sportgebouw op de campus. Het winnende team Cuba (zie foto) mag zichzelf de trotse eigenaar van de Kembé World Cup 2012/2013 noemen!

Lees meer..

Drinken voor het goede doel

25-11-2012

In samenwerking met ESN (ErasmusStudentNetwork) heeft Kembé in oktober een geslaagd studentenfeest in Rotterdam georganiseerd. Alle Kembé leden zijn actief betrokken bij het promoten van Kembé en het informeren van studenten over wat we doen en waarom we het doen. Studenten werden massaal enthousiast bij het horen van de visie Kembé en lieten hun steun blijken door de aankoop van loten en het doen van donaties in de daarvoor ingerichte donatieboxen. Kembé heeft door het mede-organiseren van dit feest een groot aantal giften voor het nieuwe project kunnen ophalen en honderden studenten bekend gemaakt met de organisatie. Onze dank gaat uit naar ieder van deze vrijgevige studenten!

 

 

Lees meer..

Terug uit India

10-09-2012

Er is veel gebeurd tijdens ons bezoek aan het Kembé project in India, afgelopen zomer. We willen onze uitdagingen, resultaten en ideeen voor de toekomst voor de koeienboerderij in Dehardun graag met u delen.

De vrijwilligers die de eer hadden om dit jaar het project op poten te zetten zijn Jorrit, Frederike, Laura en Thijs. Onze locale partner, Stichting Hope, is betrokken bij het opzetten van onder andere een weeshuis, ziekenhuisje en school in de regio. Het weeshuis diende voor ons als onderdak tegen de monsoon regens en ook als kantoor voor vergaderingen met onze lokale partner.

Resulaten

De eerste grote stap was het meten van het aangekochte land. Dit gaf ook een idee van hoe groot het stuk land eigenlijk is. Er is meer dan voldoende ruimte voor 10 tot 12 koeien om te grazen. Verder is het land dichtbij het weeshuis, zodat er toezicht is. Ook biedt het de mogelijkheid om de kinderen kennis te laten maken met de modelboerderij.

Na het meten van het land, is een werktekening voor de opzet van de boerderij gemaakt. De stal en graaswijde wordt opgezet voor 15 koeien en er wordt rekening gehouden met uitbreiding in de toekomst. Er is nog voldoende ruimte in de omgeving voor voedselopslag en leefruimte.

Daarnaast heeft het team een gassificatie instalatie van een koeienboer in de buurt bezocht. Deze voorziet door omzetting van koeien uitwerpselen in voldoende gas voor voor 5 families om op te koken. Een gelijksoortige faciliteit zou gas kunnen produceren voor het weeshuis om op te koken. Daarom gaan we zo’n installatie opzetten.

Tenslotte hebben we onze locale partner, Lawrence, verschillende keren ontmoet en we zijn het er unaniem over eens dat het project een succes worden zijn onder zijn supervisie. Niet alleen hebben wij er een goed gevoel bij; ook heeft hij een enorme staat van dienst in de regio. Daarnaast en misschien het meest belangrijk, hij is net zo enthousiast over de model boerderij als wij.

Uitdagingen

De uidagingen van het werken in een ontwikkelingsland zijn ook duidelijk zichtbaar in dit project. Nadat het land gekocht was, heeft een rijstboer zijn rijst geplant op ons land. De rijst moet 2 maanden groeien en kost 40 euro. Om de situatie op te lossen, moet een overheidsambtenaar komen. Omdat dit soort zaken vaak voorkomen in deze regio, duurt dit even en daardoor is de bouw van de modelboerderij vertraagd.

Toekomstplannen

Zo gauw de problemen met het land opgelost zijn, moet de constructie vrij snel gaan. Het regenseizoen zal binnenkort voorbij zijn en dan is de weg begaanbaar voor de bouwers en kan beton voor de fundering gestord worden. Er is voldoende ruimte in het budget voor 10 tot 12 koeien en enkele onvoorziene uitgaven. We zijn ervan overtuigd dat alle middelen en voorbereidingen aanwezig zijn om de modelboerderij te starten.

We willen alle donoren bedanken voor hun ondersteuning en vertrouwen in het project. Wij hebben alle vertouwen in en zijn enthousiast over de voltooiing van het project in de nabije toekomst. We houden u op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Stichting Kembé

Lees meer..

Uitzonderlijke inspanning

02-05-2012

Mario Gianfiglio, de broer van Kembé vrijwilligster Francesca Gianfiglio, heeft verschillende zelfgemaakte lekkernijen verkocht. Hij heeft pizza's, koekjes en typisch Zuid-Italiaanse koekjes genaamd 'taralli' gemaakt. Dit was onderdeel van zijn opleiding voor een Internationaal Bachelor diploma in Sociaal Creatieve Studies. Zijn werk heeft geresulteerd in een donatie van 250 euro voor het Sociaal-Ondernemende project in India. 

Lees meer..

Texas terugblik

02-05-2012

Helaas is er geen geld in de wacht gesleept tijdens de business plan competitie, aangezien ons doel meer gericht is op sociale impact en de competitie toch iets harder op return on investment was gericht. Jorrit (weer terug in actie) en Hugo hebben zijn wel een fantastische ervaring rijker en hebben veel nieuwe ideeën gezien. Verder krijgen we professionele terugkoppeling ten aanzien van ons business plan. We kijken daarom erg uit om ons plan nog beter te maken. 

Lees meer..

India Project in Erasmus Magazine

21-04-2012

Deze week staat Kembé in het Erasmus Magazine, samen met een ander fantastisch initiatief. Milk for India staat centraal in het artikel.

Bekijk document 

Lees meer..

Pagina's: 123

3w Media | Creatief & Strategisch Mediabureau